Saturday, November 24, 2012

i'm home..

Salam..

cuti sem nie hampir sampai ke penghujungnya.... tak kerja cuti sem nie jadiii tak adalah penghasilan.. kesimpulannya tak boleh la nak joli2 p tengok wayang n jalan2.. shopping?? hehe aku bukan kaki shopping...

aku ada tengok perfect couple di astro Diva.. time tu dia ada cakap 'this is not my house.. this is home..' aku berfikir seketika.. tak sama ka maksudnya tu? walaupun aku yang tak berapa pandai bahasa orang putih nie.. sekurang2nya aku tau itu benda yang sama.. HAH!! itu kalau kita fikir secara logiknya.. tapi kalau dari segi puitisnya.. dari segi tersurat dan menyurat.. memang berbeza...

home sweet home.. kenapa endak house sweet house?? hahahah jangan pening dulu.. entry nie bukan mau bercakap pasal grammar or apa2 yang berkaitan dengan bahasa orang putih itu.... ^_^

macam mana aku bezakan home dengan house??

aku tinggal di tawau.. dengan mak, bapa, kakak, and adik lelaki ku.. - itu aku cakap 'house'

tapi home bagi aku yang sebenarnya.. di tempat lain... bukan di Malaysia.. tapi di Indonesia...

why Indonesia?? ada siapa di sana?? mak aku kan orang Indonesia sudah tentulah aku ada keluarga disana.. dan di sanalah aku belajar apa itu kasih sayang... apa itu keluarga.... 

setiap kali aku balik Indonesia, hati ku rasa lapang.. rasa... macam.. inilah tempat ku, walaupun sebenarnya aku lahir di Malaysia.. (bunyik macam penghianat kan..) heeee

entahlah, aku rasa best yang teramat sangat kalau aku balik sana, rasa diri disayangi.. diperlukan.. dan dihargai.. bukan aku mau cakap family sebelah bapa ku endak sayang, or perlukan aku.. just... disana hubungan kekeluargaan kami sangat rapat.. mak aku ada 11 orang adik beradik... semua memang rapat.. kami cousin2 pun rapat... terlebih rapat.. memang big family lah.. time arwah atuk dengan nenek masih hidup, aku rasa disanalah syurga ku.. disanalah tempat paling best!! sekarang atuk dengan nenek dah tak ada.. tapi tempat tu masih best walaupun nenek dengan atuk dah tak ada.. hubungan kekeluargaan kamii memang masih utuh dan sangat2 mesra..

nenek dan atuk adalah contoh pasangan yang aku rasa paling aku hormat tahap dewa.... atok yang setia, nenek yang penyayang... banyak kenangan ku bersama mereka.. walaupun atok meninggal waktu aku 14 tahun dan nenek waktu aku 18 tahun... kehilangan yang terbesar dalam  hidup ku, tapi mereka sentiasa hidup dalam hati ku... jiwa ku.. dan darah yang mengalir dalam tubuh ku (perghh ayat macam penulis novel tersohor.. ahahha)

Aku dgn kakak sepupu ku... baru2 nie dia dah kawin.. 

kami duduk bersama.. makan bersama.. sambil sembang2.. ketawa bersama.. tapi sedih inilah raya pertama tanpa nenek..

mom, me, n tante rahma

baru 1/4 daripada family kami..

sebahagian kecil dari kami..

such a sweet memory 

kuburan atuk n nenek.. tgk ramai kan kami pergi ziarah kubur.. macam pesta la pulak.. ..  sampai ada yang siap panjat lagik

nie tak semua naik.. takut nanti roboh nie pelamin.. hahaha


inilah family ku.. i'm home..





Monday, November 19, 2012

tiada tajuk

Salam..

terlalu banyak yang ada dalam kepala ku... sampai aku sendiri tak tahu mana satu dulu mau tulis di blog niee..

aku mula kenal apa tu cinta waktu aku umur 15 tahun... sekarang aku 20 tahun, 5 tahun sudah berlalu... tetapi aku tidak rasa yang hidup ku ada pembahruan... dari dulu.. dari aku sekolah menangah sampai aku mau habis diploma pun masalah ku masih yang sama... masih pasal 'dia'..

walaupun secara fizikalnya aku alami perubahan... tetapi emosi, dan semangat ku tidak berganjak.. masih juga di situ-situ.. aku tak faham.. aku tidak faham.. mengapa susah betul untuk aku bergerak kehadapan? seperti kaku disana... fikiran ku seperti tersangkut dalam jangka waktu lima tahun itu...

ini bukan kehidupan.. ini bukan kehidupan! aku rasa sangat2 tidak berguna... tidak berguna pada diri sendiri sebab aku tidak mampu untuk terus bergerak kehadapan... kawan-kawan yang lain semua ada jalan hidup mereka sendiri... sedangkan 'dia' juga ada jalan hidupnya sendiri... dia bahagia bersama insan lain..

tapi aku, masih di situ... tidak bergerak kemana-mana........ seperti satu beban.. beban perasaan yang aku tanggung semakin hari semakin berat. aku tidak benarkan diri ku didekati, tidak mahu mencuba perkara lain, tidak mahu mengenali insan lain... aku berhenti daripada terus bergerak.

aku tertanya sendiri... adakah aku akan selamanya begini? adakah aku akan selamanya rasa perasaan ini sendirian??? tetapi, pada masa yang sama.... aku rasa, ada suatu tempat yang harus aku pergi.. tempat dimana aku rasa disanalah sepatutnya aku berada....

tapi..

entahlah.. sukar untuk diungkapkan dengan kata-kata...

Monday, November 12, 2012

SORRY aka MAAF #1

SALAM...

huii..huiii.... apa kabar kepada yang sedang membaca blog aku yang tidak seberapa ini...

baru-baru nie, aku ada terima kabar buruk... anak kepada cikgu yang ajar aku time sekolah rendah meninggal... anak cikgu aku nie lelaki... terkejut sangat.. sebab aku tak sangka... budak tue kecik lagi.. tpi Allah lebih sayangkan dia kan.. hurm.. kita bila lagi kan...

sorry sangat...

kenapa aku mintak maaf???

sebab aku rasa bersalah... bersalah sebab aku tak tahu macam mana mahu respon dengan situasi sedih begini.... aku tak tahu.. apa yang harus aku cakap pada cikgu aku... mau ucap takziah... aku takut kalau salah timing.. takut nanti buat dia lagi sedih... jadi aku diam... diam... dan berdiam diri buat aku rasa sangat2 bodoh dan tak masuk akal... mungkin korang semua tau macam mana mau berhadapan dengan situasi begini.. tetapi tidak aku..

bukan aku tidak pernah berhadapan dengan situasi begini.. aku pernah kehilangan arwah atuk n nenek.. dan perasaan itu sangat sakit... bagaikan ada lubang yang sangat besar di jantungku.. bagaikan separuh dari diri ku hilang.... dan waktu itu.. kalau ada orang cakap takziah.. aku rasa sangat2 sedih... dan terus nangis.. itulah sebabnya.. kalau seseorang kehilangan or dalam situasi begitu.. aku tak mampu buat apa-apa.... aku tak mampu untuk respon macam orang lain.. aku tak mampu untuk sebut takziah.. sebaliknya... aku hanya berdiam.. dan biarlah orang tu tenang sendiri....

aku cakap banyak-banyak niee kamu faham ka?? sorry sangat.. sebab aku tak tau macam mana mau explain dengan kamu..

tapi,

kalau aku berterusan berperangai macam begini... orang akan salah faham.. orang akan cakap yang aku nie tidak faham situasi orang... aku nie.. begini.. dan begitu.. segalanya la...

yang sebenarnya....

AKU TIDAK TAHU MACAM MANA HENDAK RESPON DALAM SITUASI BEGITU..

oleh itu...

maaf... sorry...


Wednesday, November 7, 2012

Tiada Org Yg Faham...

Salam..

apa kabar? lama aku tak update apa2kan.. kadang-kadang tak ada cerita yang menarik yang boleh di kongsi bersama....

aku masih lagi bercuti semester.... dan aktiviti masih lagi tengok anime n korea... tajuk kali nie lebih terperinci kepada ANIME...

apa binatang anime tue? (kamu google la sendirik ok.. malas aku mau mendefinisikan untuk korang)

apa kaitan anime dengan aku?

dari kecil lagi... aku nie bukan jenis yang suka keluar rumah... walaupuan aku ada kakak.. dan beza umur kami cuma 2 tahun... tapi kakak aku nie memang jenis yang suka keluar main... tapi aku lebih suka duduk rumah tengok anime ataupun main masak2, or main orang-orang sendiri...

tengok anime tu dah jadi habit aku dari kecik.. sampai umur ku 20 tahun pun aku masih lagi sukak tengok anime daripada keluar rumah.... mak aku selalu marah...... dia cakap "Atin niee kenapa tak pandai bergaul dengan jiran-jiran? asyik-asyik tengok katun.. mukak pun dah macam katun.."

=_='' hu... hari-hari kena marah... bukan aku tak mau bergaul dengan orang.. cuma.. aku tak rasa ada keserasian disana.... tiada orang yang faham hati dan perasaan ku.... aku lebih suka duduk rumah, tengok katun... kalau aku tengok katun, aku gembira daripada bergaul dengan orang (kedenganran bodoh kan.. kedengaran sombong) tapi bukan aku sombong.. bukan aku bodoh.. cuma.. aku mau luangkan masa untuk diri sendiri... setiap orang ada hobi masing-masing.. dan inilah hobi ku.. tengok anime....

kalau kamu baca entry nie.. mesti kamu akan cakap yang aku boses or taksub dengan anime... hu... aku bergaul jugak dengna orang lain.. aku bercerita jugak dengna orang lain.. cuma.... aku lebih sukak tengok anime...

argh!!! tiada orang yang faham!!!