Tuesday, October 30, 2012

Sejenak...

Salam...

cuti sem nie, memang tak ada aktiviti yg menarik, selain daripada tengok channel KBS dan ONE, besides that, download anime kegilaan ku... dan belajar masak!

cuti sem nie betul2 aku rasa pointless, useless, and banyak lagi less... (apa aku merepek nie???)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sorry for that!

macam mana kehidupan yang normal?
jadi budak-budak, lepas tu sekolah tadika, sekolah rendah, sekolah menangah, then masuk U, lepas tu kerja, lepas tu kawin, ada anak, ada cucu, lepas tu tua.. dan.. MATI...

itukah kehidupan yang normal? kehidupan yang sepatutnya seseorang lalui... (jangan la pulak mau bangkitkan  soal maut.. yalah aku tau.. maut tu di tangan Tuhan, bila-bila masa jak boleh ditarik kan.. jom jadikan diskusi kali niee lebih natural..  tiada prajudis, ataupuan bias. ok.. tq)

sejenak aku berfikir, perlukah aku jadi seperti itu? perlukah aku ikut norma-norma kehidupan nie?? aku selalu dengar orang cakap 'hidup nie hanya sekali.. so... kita nikmati sebaiknya.." bukan aku tak faham apa yang dimaksudkan.. tapi, nikmati macam mana? untuk diri sendiri? or untuk orang lain?

some says, that.. living, is not about living.. but how u live? how u handle your life.. how u make your life full with happiness... (=_='') my words seems BERHAMBUR KAN.. well, itulah yang ada dalam kepala otak ku sekarang nie....

segalanya masih nampak kabur.... apa matlamat ku dalam hidup? adakah belajar bersungguh2.. jadi best student, then dapat kerja yg bagus?? itukah yang aku mau???

TIDAK!!

I WANT SOMETHING MORE... SOMETHING INTERESTING... so that, my life... my precious life... will left no regrets....

aku tak mau.. nanti kalau aku sudah tua.. aku akan menyesal sebab tidak jalani hidup ku seperti apa yang aku mau... aku tak mau menyesal.. talking about penyesalan...

so far.. for 20 years aku hidup di dunia nie.. ada satu perkara yang sangat-sangat aku sesalkan, aku menyesal tidak peluk arwah nenek erat-erat pada pertemuan terakhir kami... kalau aku tau itulah pertemuan kami yang terakhir.. akan aku peluk nenek erat-erat.... T_T

dan aku takkan ulangi kesilapan dulu.. aku tak mau  menyesal lagi.. sebab itu.. aku akan berusaha untuk hidup macam mana yang aku mau.. aku akan berusaha untuk jalani kehidpan ku tanpa rasa penyesalan kelak..

kalau boleh, setiap hari itu sangat berharga... setiap detik itu sangat bermakna.. walaulpun ketika aku menulis entry ini... semoga.... esok-esok

TIADA PENYESALAN...

just live your life..

Friday, October 26, 2012

Cinta.... tak semestinya memiliki...

Salam...

Cinta tak semestinya memiliki... entry kali nie memang jiwang tahap gaban... 

kadang-kadang kita cinta dengan orang tu.. kita sayang dia.. tapi tak semestinya kita dapat memiliki dia, sebab jodoh tu kan di tangan Allah... kita sebagai manusia hanya mampu merancang.. ya.. plan jak banyak2.. tak salah.. hee

aku ada kenal seorang lelaki, dia baik sangat2.. dari aku kecik sampai besar dia jaga aku, baik dengan aku, kadang-kadang kalau aku jumpa dia.. aku malu betul sebab tidak mampu untuk balas apa yang dia rasa.. tapi aku selalu berdoa agar dia jumpa dengan perempuan yg baik, dan padan untuk dia..

aku bukan tak suka dengan dia.. cuba ada halangan besar untuk aku balas perasannya...  bukan sebab  kami berkeluarga... tapi sebab kami berlainan negara... since my mom from Indonesia, sudah tentulah mak aku tak mau aku kawin dengan orang sana jugak... endakkan aku mau korbankan kewarganegaraan ku kan... :(

dia baik sangat2, dia setia.. dia memang bagus untuk dijadikan seorang suami.. (ahaha geli la pulak aku cakap2 pasal suami2 nie) jadi aku cadangan gadis2 di Indonesia sana.... carilah lelaki macam dia.. memang terbaik. hormat orang tua, alim.. semua ada...

tidak kalau disuruh, tidak pernah cakap 'nanti' or 'tak mau' mesti dia buat.. baik kan dia.. so sweetttt...aku membesar dengan dia... aku kenal dia lebih baik dari orang lain.. memang dia baik semula jadi, bukan di buat2...

oleh disebabkan aku tak boleh untuk cakap apa2, tak boleh balas perasannya... aku betul2 serbasalah.. betul2 sedih.... dan semoga dia jumpa insan lain.. semoga aku juga jumpa seseorang yang sebaik dia tapi sudah tentu versi Malaysia la.. 

cinta tak semestinya memiliki... cinta bukan sebab perasaan saja.. cinta itu menyeluruh... kalau ikutkan hati ku, memang aku terima dia.. tapi aku mesti fikir pasal keluarga, pasal negara, dan pasal generasi akan datang... aku tak boleh pentingkan diri sendiri...

pesan ku pada para pembaca blog Lukachikito Areteen.... kalau bercinta berpada2.. jangan cinta itu membutakan hati dan mata kita,, jangan biarkan cinta itu salah di sisi Agama.. jangan cemarkan cinta itu.....faham kan.... 

^_^ 

Saturday, October 20, 2012

Sebanyak kegembiraan...

Salam...

currently aku ada di Indonesia, kampung mak aku... well i'm half blood Malaysian n Indonesian. kakak sepupu ku kawin... semoga berbahagia ya Kak Ayu n Abang Thoya.... ^_^

mak aku ada 13 orang adik beradik, so... memang ramailah cousin n nephew.... rasa kenduri kawin tu dipenuhi dengan keluarga kami saja.. sangat riuh dan bising... kami jarang-jarang berkumpul, once sudah berkumpul,segala cerita keluar. cerita dulu-dulu zaman purba kala pun keluar... aku kadang-kadang larikan diri dari makcik2 n pakcik2, coz apa?? memang aku selalu la dikutuk, cerita budak2 yg dibawa sampai besar... heheheh

keluarga kami memang besar, aktiviti kesukaan kami semua ialah berkaraoke n pergi tepi pantai bakar itik n ayam.... time kawin kak ayu... malar, semua bernyanyi.. memang sporting la makcik2 n pakcik aku.... mak aku jgn cakap.... dia lagi  sporting. eheheheheh aku?? sekadar jadi backup singer... (aku tak sporting sangat.. ;P)

cuti nie aku mau kumpul sebanyak kegembiraan....

sebab aku tak tau lagi... bila aku akan merasai kegembiraan nie lagi kan... so... cuti nieeee ready  la untuk bergembira...

BANZAI!!!!!

Saturday, October 6, 2012

Letakkan sedikit 'jiwa'

Salam..

pernah tak korang berusaha bersungguh-sungguh tapi hasilnya masih tak memuaskan?? cuba check balik.. adakah usaha korang tu terpaksa or ter'rela'?

kalau terpaksa memang apa yang kita usahkan tak menjadi... kalau jadi pun tak memuaskan.. sebab itu.. kita mesti rela.

tapi macam mana mau buat tak rela jadi rela?

jawapannya senang jer...

LETAKKAN SEDIKIT JIWA..

seperti kita masak, letakkan sedikit rasa kasih sayang agar masakan yang dimasak sedap sehingga menjilat jari.. hehehe

walaupuan kadang-kadang kita terpaksa, carilah jalan untuk tidak jadi terpaksa, seperti fikir kebaikan sesuatu itu.. kemudian letakkan sedikit 'jiwa' kerana apabila kita ada jiwa... semangat dan perasaan untuk terus berusaha akan terus ada..

jiwa penting dalam apa-apa sahaja yang kita buat, kerana kita manusia.. manusia ada hati..

contohnya.. kalau tak suka subjek membaca.. letakkan jiwa ketika membaca.. fikir kebaikannya kita belajar.. fikir apa gunanya kita belajar.. dan fikir apa matlamat kita.. insyaALLAH.. kita akan suka perlahan-lahan..

JIWA ITU PENTING...

KERANA KITA MANUSIA..

BUKAN ROBOT..

dalam berkenalan dengan seseorang.. letakkan jiwa.. bukan sekadar keperluan dan kemestian..

apa-apa yang kita buat dengan sepenuh jiwa raga.. insyaALLAH.. akan berhasil dengan baik..

sama macam tanam pokok bunga.. kalau kita tanam jak, tapi tak jaga.. tak beri kasih sayang pokok bunga tu takkan tumbuh dengan cantik, kalau tumbuh pun bunga tak mekar..

so..

letakkan jiwa dalam setiap apa yang kita buat agar kehidupan lebih bermakna dan kita akan hidup bahagia.. insyaALLAH..

Thursday, October 4, 2012

zaman kegemilangan...

salam..

heyy readersss hellllooooo

time-time exam nie aku mencurik masa sedikit untuk cerita zaman kegemilangan ku.. haha tiba-tiba maua cerita niee.. yalah time di U niee tak ada sudah zaman kegemilangan ku.. coz what? malas mau p join mana-mana aktiviti.. malas mau ikut MPP malas la semua.. heeheh

time aku sekolah  menengah dulu aku ketua pengawas.. yeahh i'm the most popular.. hahaa popular la sangat.. (kan ketua pengawas semua orang bencill huaaaa)

serius time aku jadi ketua pengawas banyak kenangan manis.. hehehe setiap kali rehat aku pergi meronda satu sekolah.. time meronda.. semua org tgk.. wahhhh tgk dengan menyampah =_='' sangat menyampah dengan KETUA PENGAWAS. time perhimpunan, aku akan bertanggungjawb memastikan semuanya berjalan dgn lancar... tiada org bermain... tak ada org wat bising.. wargh!! aku sangat rindu masa-masa itu.. hehehe

time jadi ketua pengawas, semua cikgu-cikgu akan care sal aku.. ada yang care soal pelajaran, cinta, dan jugak disiplin.. hahaha memang ko la mcm First lady.... aku pecah rekod dlam sekolah time aku jadi ketua pengawas di tingkatan 2...

gilak wehh hahaha semua org ragu dgn kebolehan ku.. but at the end.. aku blh wat walaupun banyak halangan.. dugaan dan halangan...

tingkatan 3 aku lantik kembali jadi ketua pengawas.. menjadikan aku hot isu la kembali.. dua tahun berturut-turut jadi KP.. tekanan memang tekanan.. tmbah lagi dengna PMR hurm.. sngt stress.. time nie aku perasan something change dalam hidup ku.. (my dark side) nantilah apabila aku dah ready mau cerita aku cerita..

dan time form 5 pun aku jadi ketua pengawas.. form 4 aku tak jadi.. coz aku ada maslah dalam kelas.. since aku mau ambik kelas sastera tapi pengetua mau aku ambik sains tulen.. time tu memang huru hara la... heheh

aku cerita nie bukan mau menunjuk2 just untuk mengingatkan kembali.. apa ygn manis tentang kehidupan dulu.. pada yang tak suka.. hehe boleh la keluar dari blog aku.. nanti aku cerita sal nie lagi ek.. aku stdy luk.. byee


Wednesday, October 3, 2012

2 minggu lagi..

Salam..

2 minggu lagi.......

APA YG 2 MINGGU LAGI???

NAK KAWIN???? EHH TAK LA...

NAK BERTUNANG?? EEEHH TAK LAAAA

NAK BERCINTA??? EEEEHHH TIDAKKKK

JADI???

2 MINGGU LAGI BALIK TAWAUUUUU YEAHHHHHH

perlukah guna upper case?? isshhh saja jak hendak menghangatkan blog yang semakin hari semakin suram niee

hari isnin ari tuee ada dah lepas paper ENT300 ada 4 lagi.. LAW390 ahad nie.. mood law belum ada lagik.. hoho tapi aku takkan mengalah.. semangat hilang akan ku carik.. semangat lari.. akan ku kejar!! apa guna mau malas-malas kan.. aku disini untuk belajar bukan mau  malas-malas kan.. hehehehhe

so... bersemangatlahhhh ^_^

sesuatu harus berubah.... aku tak boleh hidup begini terussssssssssssssssssssssssssssssssss ARGHHHHHH