Monday, December 31, 2012

new year... ^_^

Assalamualaikum...

halu.. halu.. halu...

wahhhhh hari nie last day for 2012 kan..meh.. meh.. kita kenang2 lu apa yg dah jadi tahun 2012 niee


time nie aku sem 3 d uitm.. dah jadi org gila coz putus cinta.. ahahahha belajar pun nangis2 mcm org tak betul..

aku kerja di KFC for almost 3 month masa cuti sem... pengalaman baru.. ahah actually aku kerja sebab tak mau duduk rumah terkenangkan nasib yg ditinggalkan... nanti boleh gila kalau duduk umah jak.. kerja di KFC memang bestttt sangat222 bestttt dapat jumpa ramai org.. dapat jugak pengalaman cinta2 tempat kerja.. ahah WALAUPUN endak bercinta.. 

lepas tu.. sem 4, dapat jumpa lecture yg pada mulanya aku benci sangat2.. tapi pada akhirnya aku suka n sayang sangat2 denga lecture tu.. dia bagi aku A dalam subjeknya lagilah aku suka... hehehe sem 4 tak ada apa yg menarik sangat...

cuti sem 4 aku habiskan masa sebulan duduk rumah jadi tenggiling.. berguling2 depan tv. lepas tu.. aku download byk2 katun.. kerja ku on9 24 jam.. hahaha gila tak gila kan...

and now.. sem 5.. insyaALLAH final sem for my diploma... aminnnnn

and siapa tau.. luka d hati nie dah agak sembuh... sbb dah ada org yg sudi nak sembuhkan luka d hati nieee and insyaALLAH tak la kecewa lagi.. aminnn tapi kalau kecewa sekali pun.. aku yakin ALLAH akan berikan yg terbaik untuk ku...

JANGAN PERNAH TAKUT UNTUK KEHILANGAN SESUATU SEBAB ALLAH AKAN BERIKAN YANG LEBIH BAIK...

aku yakin itu....

dannn untuk tahun depan.. 2013... sebenarnya tak taun depan pun masih boleh wat azam kan.. cuma harap.. 2013 nie aku lebih baik.. lebih tabah... dan yg paling penting aku semakin dekatkan diri pada Allah...

amin.. amin....

and i will be 21 next year.. ayooo dah tuak.. ahahhaha 

Sunday, December 30, 2012

new chapter

salam.. halu.. halu..

bukan sebab new year  ek...

selepas hujan, ribut petir, ALLAH berikan pelangi sebagai hadiah...

apa kena mengena dengan post aku nie??

selepas hati ku dilandai badai berpanjangan... dilanda kesedihan berterusan.. tiba-tiba sinaran mentari baru menyinar memberi harapan pada hati yang sudah lama rawan...

alahai....

adakah aku mudah mencintai? mudah tertarik? tidak.. kerana sudah lama hati ini terusik kerananya.... baru2 ini diberi kesempatan untuk mengenalinya..

aku takut.. takut memberi dan menerima.. takut untuk memulakan kerana tidak mahu hati dilanda badai kekecewaan...


kata orang, jangan berubah ditepi pandai kalau takut dilanda ombak... masalahnya aku mau berumah ditepi pandai.. sangat2 mau.. tapi takut pun ada jgk ahahah


kali ini aku mau memulakan sesuatu dengan seikhlas mungkin.. dengan setulus mungkin.. insyaALLAH mcm mana aku begitulah jugak dia...

aku takkan buat perkara yg aku buat dulu.. biarlah kali ini.. setulus mungkin..

^_^

permulaan pada sesuatu yang baru..

Thursday, December 27, 2012

find my way 2

halu..halu......

currently ada di Tawau.. cuti seminggu jadi balik la.. dekat jak Kota Kinabalu tue dengan Tawau.. jadi aku memulangkan diri.. hohoh untungnya kalau study dekat-dekat jak.. ahahhaha ahahah ahahahha ahahah (stop)

cuti nie adalah sedikit sebanyak memberi manfaat kepada ku untuk menjadi MANUSIA... time Xmas tu.. kakak ku cuti.. jadi kami pergi hospital lawat ayah kepada kawan kakak aku... time-time melawat nie... adalah kejadian yang wat aku bukak mata aku besar-besar tengok dunia rialiti... hohoh selama nie.. dunia semua dalam khayalan semata-mata...

katil Papang@papa (ayah kawan kakak aku) dekat dengan kaunter jururawat.... so dalam-dalam melawat tu sempat jugak aku terpandang kaunter tu.. saat mata ku berada di sana... ada dokter dan jururawat sedang asyik bercerita dan mattoge.... datang family kepada seorang pesakit nie.. aku tak pastilah apa yang dia tanya pada dokter dan jururawat tu... tapi lebih kurang macam dia sedang bertanya kepada mereka tentang dengan siapa mereka harus rujuk sakit keluarga dorang... then dokter perempuan tu cakap

 "jumplah dokter pakar" nada lebih kurang macam marah. ... tak sudi mau menjawap.. lepas orang tue beredar dari kaunter tersebut..

dokter dan jururawat tue membebel... mendengus dan seolah-olah pertanyaan yang ditanya itu amat membebankan.....

HELLO!!!!! KALAU TAK MAU KERJA TAK PAYAH KERJA.. TAK GUNA KERJA KALAU TAK IKHLAS..... kalau kami yang orang awam nie tau pasal medic endak la kami bertanya.. lebih baik kami jadi dokter kan.... salah kah jawab pertanyaan orang baik-baik.. lemparkan senyuman bukan dengan angkuh dan sombongnyaaaa

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee tolong la.. kalau beginilah perangai dokter. .tak maulah aku kawin dengan dokter.. (ahahahha mcam jak dokter tu mau kawin dengan aku.. ahahhaha)

tak kisahlah ko dokter ka.. ko pilot ka.. ko punya gaji berjuta-juta ka.. mesti respect sama orang bha.. bukan mau tunjuk belang ko saja.... macam saja ko hebat.. puiiihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

moralnya.. tak semua orang yang berpelajaran itu bijak dalam kehidupannya.. dia mungkin bijak menjawab exam sampai dia jadi dokter tapi dari segi moral dan sivik dia GAGAL!!!

for that doctor "SAYA NURFATIN BINTI MOHAMMED YUNUS SANGAT BERSIMPATI DENGAN ANDA"

;p

BYE

Monday, December 17, 2012

find my way..

salam...

perghhh lama gilak aku endak post apa-apa kan.. sorry2.. maklum lah busy sejak jadi final sem student.. busy untuk mencarik semangat yang hilang... wahhhh tak sangka kan. hujung 2012 sudah hampir... kali ini aku akan meninggalkan 2012 dengan penuh semangat sebab 2012 memang banyak cabaran untuk aku... harap-harap adalah pelangi 2012 nie.. insyaALLAH..

aku sedar, semakin hari.. aku semakin kearah dewasa... terlalu banyak jalan yang terbentang luas dihadapan ku sehingga aku sendiri pun tidak tahu mana satu yang harus dipilihhhhhh ^-^

apa lagi yang hendak ditaip ar?? hurmmmmmm hurmmmmm .....

to be continue.. (penulis sedang blank)

Tuesday, December 4, 2012

aku mahu bahagia

Aku mahu bahagia..

tiada rasa sepi.. jauh sekali rasa kosong..

aku mahu tersenyum..

tiada kepura-puraan.. tiada kesangsian.. 

aku mahu bahagia..

SEM 5 DAH START DAN AKU SANGAT SIBUK! BYE

Saturday, November 24, 2012

i'm home..

Salam..

cuti sem nie hampir sampai ke penghujungnya.... tak kerja cuti sem nie jadiii tak adalah penghasilan.. kesimpulannya tak boleh la nak joli2 p tengok wayang n jalan2.. shopping?? hehe aku bukan kaki shopping...

aku ada tengok perfect couple di astro Diva.. time tu dia ada cakap 'this is not my house.. this is home..' aku berfikir seketika.. tak sama ka maksudnya tu? walaupun aku yang tak berapa pandai bahasa orang putih nie.. sekurang2nya aku tau itu benda yang sama.. HAH!! itu kalau kita fikir secara logiknya.. tapi kalau dari segi puitisnya.. dari segi tersurat dan menyurat.. memang berbeza...

home sweet home.. kenapa endak house sweet house?? hahahah jangan pening dulu.. entry nie bukan mau bercakap pasal grammar or apa2 yang berkaitan dengan bahasa orang putih itu.... ^_^

macam mana aku bezakan home dengan house??

aku tinggal di tawau.. dengan mak, bapa, kakak, and adik lelaki ku.. - itu aku cakap 'house'

tapi home bagi aku yang sebenarnya.. di tempat lain... bukan di Malaysia.. tapi di Indonesia...

why Indonesia?? ada siapa di sana?? mak aku kan orang Indonesia sudah tentulah aku ada keluarga disana.. dan di sanalah aku belajar apa itu kasih sayang... apa itu keluarga.... 

setiap kali aku balik Indonesia, hati ku rasa lapang.. rasa... macam.. inilah tempat ku, walaupun sebenarnya aku lahir di Malaysia.. (bunyik macam penghianat kan..) heeee

entahlah, aku rasa best yang teramat sangat kalau aku balik sana, rasa diri disayangi.. diperlukan.. dan dihargai.. bukan aku mau cakap family sebelah bapa ku endak sayang, or perlukan aku.. just... disana hubungan kekeluargaan kami sangat rapat.. mak aku ada 11 orang adik beradik... semua memang rapat.. kami cousin2 pun rapat... terlebih rapat.. memang big family lah.. time arwah atuk dengan nenek masih hidup, aku rasa disanalah syurga ku.. disanalah tempat paling best!! sekarang atuk dengan nenek dah tak ada.. tapi tempat tu masih best walaupun nenek dengan atuk dah tak ada.. hubungan kekeluargaan kamii memang masih utuh dan sangat2 mesra..

nenek dan atuk adalah contoh pasangan yang aku rasa paling aku hormat tahap dewa.... atok yang setia, nenek yang penyayang... banyak kenangan ku bersama mereka.. walaupun atok meninggal waktu aku 14 tahun dan nenek waktu aku 18 tahun... kehilangan yang terbesar dalam  hidup ku, tapi mereka sentiasa hidup dalam hati ku... jiwa ku.. dan darah yang mengalir dalam tubuh ku (perghh ayat macam penulis novel tersohor.. ahahha)

Aku dgn kakak sepupu ku... baru2 nie dia dah kawin.. 

kami duduk bersama.. makan bersama.. sambil sembang2.. ketawa bersama.. tapi sedih inilah raya pertama tanpa nenek..

mom, me, n tante rahma

baru 1/4 daripada family kami..

sebahagian kecil dari kami..

such a sweet memory 

kuburan atuk n nenek.. tgk ramai kan kami pergi ziarah kubur.. macam pesta la pulak.. ..  sampai ada yang siap panjat lagik

nie tak semua naik.. takut nanti roboh nie pelamin.. hahaha


inilah family ku.. i'm home..





Monday, November 19, 2012

tiada tajuk

Salam..

terlalu banyak yang ada dalam kepala ku... sampai aku sendiri tak tahu mana satu dulu mau tulis di blog niee..

aku mula kenal apa tu cinta waktu aku umur 15 tahun... sekarang aku 20 tahun, 5 tahun sudah berlalu... tetapi aku tidak rasa yang hidup ku ada pembahruan... dari dulu.. dari aku sekolah menangah sampai aku mau habis diploma pun masalah ku masih yang sama... masih pasal 'dia'..

walaupun secara fizikalnya aku alami perubahan... tetapi emosi, dan semangat ku tidak berganjak.. masih juga di situ-situ.. aku tak faham.. aku tidak faham.. mengapa susah betul untuk aku bergerak kehadapan? seperti kaku disana... fikiran ku seperti tersangkut dalam jangka waktu lima tahun itu...

ini bukan kehidupan.. ini bukan kehidupan! aku rasa sangat2 tidak berguna... tidak berguna pada diri sendiri sebab aku tidak mampu untuk terus bergerak kehadapan... kawan-kawan yang lain semua ada jalan hidup mereka sendiri... sedangkan 'dia' juga ada jalan hidupnya sendiri... dia bahagia bersama insan lain..

tapi aku, masih di situ... tidak bergerak kemana-mana........ seperti satu beban.. beban perasaan yang aku tanggung semakin hari semakin berat. aku tidak benarkan diri ku didekati, tidak mahu mencuba perkara lain, tidak mahu mengenali insan lain... aku berhenti daripada terus bergerak.

aku tertanya sendiri... adakah aku akan selamanya begini? adakah aku akan selamanya rasa perasaan ini sendirian??? tetapi, pada masa yang sama.... aku rasa, ada suatu tempat yang harus aku pergi.. tempat dimana aku rasa disanalah sepatutnya aku berada....

tapi..

entahlah.. sukar untuk diungkapkan dengan kata-kata...

Monday, November 12, 2012

SORRY aka MAAF #1

SALAM...

huii..huiii.... apa kabar kepada yang sedang membaca blog aku yang tidak seberapa ini...

baru-baru nie, aku ada terima kabar buruk... anak kepada cikgu yang ajar aku time sekolah rendah meninggal... anak cikgu aku nie lelaki... terkejut sangat.. sebab aku tak sangka... budak tue kecik lagi.. tpi Allah lebih sayangkan dia kan.. hurm.. kita bila lagi kan...

sorry sangat...

kenapa aku mintak maaf???

sebab aku rasa bersalah... bersalah sebab aku tak tahu macam mana mahu respon dengan situasi sedih begini.... aku tak tahu.. apa yang harus aku cakap pada cikgu aku... mau ucap takziah... aku takut kalau salah timing.. takut nanti buat dia lagi sedih... jadi aku diam... diam... dan berdiam diri buat aku rasa sangat2 bodoh dan tak masuk akal... mungkin korang semua tau macam mana mau berhadapan dengan situasi begini.. tetapi tidak aku..

bukan aku tidak pernah berhadapan dengan situasi begini.. aku pernah kehilangan arwah atuk n nenek.. dan perasaan itu sangat sakit... bagaikan ada lubang yang sangat besar di jantungku.. bagaikan separuh dari diri ku hilang.... dan waktu itu.. kalau ada orang cakap takziah.. aku rasa sangat2 sedih... dan terus nangis.. itulah sebabnya.. kalau seseorang kehilangan or dalam situasi begitu.. aku tak mampu buat apa-apa.... aku tak mampu untuk respon macam orang lain.. aku tak mampu untuk sebut takziah.. sebaliknya... aku hanya berdiam.. dan biarlah orang tu tenang sendiri....

aku cakap banyak-banyak niee kamu faham ka?? sorry sangat.. sebab aku tak tau macam mana mau explain dengan kamu..

tapi,

kalau aku berterusan berperangai macam begini... orang akan salah faham.. orang akan cakap yang aku nie tidak faham situasi orang... aku nie.. begini.. dan begitu.. segalanya la...

yang sebenarnya....

AKU TIDAK TAHU MACAM MANA HENDAK RESPON DALAM SITUASI BEGITU..

oleh itu...

maaf... sorry...


Wednesday, November 7, 2012

Tiada Org Yg Faham...

Salam..

apa kabar? lama aku tak update apa2kan.. kadang-kadang tak ada cerita yang menarik yang boleh di kongsi bersama....

aku masih lagi bercuti semester.... dan aktiviti masih lagi tengok anime n korea... tajuk kali nie lebih terperinci kepada ANIME...

apa binatang anime tue? (kamu google la sendirik ok.. malas aku mau mendefinisikan untuk korang)

apa kaitan anime dengan aku?

dari kecil lagi... aku nie bukan jenis yang suka keluar rumah... walaupuan aku ada kakak.. dan beza umur kami cuma 2 tahun... tapi kakak aku nie memang jenis yang suka keluar main... tapi aku lebih suka duduk rumah tengok anime ataupun main masak2, or main orang-orang sendiri...

tengok anime tu dah jadi habit aku dari kecik.. sampai umur ku 20 tahun pun aku masih lagi sukak tengok anime daripada keluar rumah.... mak aku selalu marah...... dia cakap "Atin niee kenapa tak pandai bergaul dengan jiran-jiran? asyik-asyik tengok katun.. mukak pun dah macam katun.."

=_='' hu... hari-hari kena marah... bukan aku tak mau bergaul dengan orang.. cuma.. aku tak rasa ada keserasian disana.... tiada orang yang faham hati dan perasaan ku.... aku lebih suka duduk rumah, tengok katun... kalau aku tengok katun, aku gembira daripada bergaul dengan orang (kedenganran bodoh kan.. kedengaran sombong) tapi bukan aku sombong.. bukan aku bodoh.. cuma.. aku mau luangkan masa untuk diri sendiri... setiap orang ada hobi masing-masing.. dan inilah hobi ku.. tengok anime....

kalau kamu baca entry nie.. mesti kamu akan cakap yang aku boses or taksub dengan anime... hu... aku bergaul jugak dengna orang lain.. aku bercerita jugak dengna orang lain.. cuma.... aku lebih sukak tengok anime...

argh!!! tiada orang yang faham!!!

Tuesday, October 30, 2012

Sejenak...

Salam...

cuti sem nie, memang tak ada aktiviti yg menarik, selain daripada tengok channel KBS dan ONE, besides that, download anime kegilaan ku... dan belajar masak!

cuti sem nie betul2 aku rasa pointless, useless, and banyak lagi less... (apa aku merepek nie???)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sorry for that!

macam mana kehidupan yang normal?
jadi budak-budak, lepas tu sekolah tadika, sekolah rendah, sekolah menangah, then masuk U, lepas tu kerja, lepas tu kawin, ada anak, ada cucu, lepas tu tua.. dan.. MATI...

itukah kehidupan yang normal? kehidupan yang sepatutnya seseorang lalui... (jangan la pulak mau bangkitkan  soal maut.. yalah aku tau.. maut tu di tangan Tuhan, bila-bila masa jak boleh ditarik kan.. jom jadikan diskusi kali niee lebih natural..  tiada prajudis, ataupuan bias. ok.. tq)

sejenak aku berfikir, perlukah aku jadi seperti itu? perlukah aku ikut norma-norma kehidupan nie?? aku selalu dengar orang cakap 'hidup nie hanya sekali.. so... kita nikmati sebaiknya.." bukan aku tak faham apa yang dimaksudkan.. tapi, nikmati macam mana? untuk diri sendiri? or untuk orang lain?

some says, that.. living, is not about living.. but how u live? how u handle your life.. how u make your life full with happiness... (=_='') my words seems BERHAMBUR KAN.. well, itulah yang ada dalam kepala otak ku sekarang nie....

segalanya masih nampak kabur.... apa matlamat ku dalam hidup? adakah belajar bersungguh2.. jadi best student, then dapat kerja yg bagus?? itukah yang aku mau???

TIDAK!!

I WANT SOMETHING MORE... SOMETHING INTERESTING... so that, my life... my precious life... will left no regrets....

aku tak mau.. nanti kalau aku sudah tua.. aku akan menyesal sebab tidak jalani hidup ku seperti apa yang aku mau... aku tak mau menyesal.. talking about penyesalan...

so far.. for 20 years aku hidup di dunia nie.. ada satu perkara yang sangat-sangat aku sesalkan, aku menyesal tidak peluk arwah nenek erat-erat pada pertemuan terakhir kami... kalau aku tau itulah pertemuan kami yang terakhir.. akan aku peluk nenek erat-erat.... T_T

dan aku takkan ulangi kesilapan dulu.. aku tak mau  menyesal lagi.. sebab itu.. aku akan berusaha untuk hidup macam mana yang aku mau.. aku akan berusaha untuk jalani kehidpan ku tanpa rasa penyesalan kelak..

kalau boleh, setiap hari itu sangat berharga... setiap detik itu sangat bermakna.. walaulpun ketika aku menulis entry ini... semoga.... esok-esok

TIADA PENYESALAN...

just live your life..

Friday, October 26, 2012

Cinta.... tak semestinya memiliki...

Salam...

Cinta tak semestinya memiliki... entry kali nie memang jiwang tahap gaban... 

kadang-kadang kita cinta dengan orang tu.. kita sayang dia.. tapi tak semestinya kita dapat memiliki dia, sebab jodoh tu kan di tangan Allah... kita sebagai manusia hanya mampu merancang.. ya.. plan jak banyak2.. tak salah.. hee

aku ada kenal seorang lelaki, dia baik sangat2.. dari aku kecik sampai besar dia jaga aku, baik dengan aku, kadang-kadang kalau aku jumpa dia.. aku malu betul sebab tidak mampu untuk balas apa yang dia rasa.. tapi aku selalu berdoa agar dia jumpa dengan perempuan yg baik, dan padan untuk dia..

aku bukan tak suka dengan dia.. cuba ada halangan besar untuk aku balas perasannya...  bukan sebab  kami berkeluarga... tapi sebab kami berlainan negara... since my mom from Indonesia, sudah tentulah mak aku tak mau aku kawin dengan orang sana jugak... endakkan aku mau korbankan kewarganegaraan ku kan... :(

dia baik sangat2, dia setia.. dia memang bagus untuk dijadikan seorang suami.. (ahaha geli la pulak aku cakap2 pasal suami2 nie) jadi aku cadangan gadis2 di Indonesia sana.... carilah lelaki macam dia.. memang terbaik. hormat orang tua, alim.. semua ada...

tidak kalau disuruh, tidak pernah cakap 'nanti' or 'tak mau' mesti dia buat.. baik kan dia.. so sweetttt...aku membesar dengan dia... aku kenal dia lebih baik dari orang lain.. memang dia baik semula jadi, bukan di buat2...

oleh disebabkan aku tak boleh untuk cakap apa2, tak boleh balas perasannya... aku betul2 serbasalah.. betul2 sedih.... dan semoga dia jumpa insan lain.. semoga aku juga jumpa seseorang yang sebaik dia tapi sudah tentu versi Malaysia la.. 

cinta tak semestinya memiliki... cinta bukan sebab perasaan saja.. cinta itu menyeluruh... kalau ikutkan hati ku, memang aku terima dia.. tapi aku mesti fikir pasal keluarga, pasal negara, dan pasal generasi akan datang... aku tak boleh pentingkan diri sendiri...

pesan ku pada para pembaca blog Lukachikito Areteen.... kalau bercinta berpada2.. jangan cinta itu membutakan hati dan mata kita,, jangan biarkan cinta itu salah di sisi Agama.. jangan cemarkan cinta itu.....faham kan.... 

^_^ 

Saturday, October 20, 2012

Sebanyak kegembiraan...

Salam...

currently aku ada di Indonesia, kampung mak aku... well i'm half blood Malaysian n Indonesian. kakak sepupu ku kawin... semoga berbahagia ya Kak Ayu n Abang Thoya.... ^_^

mak aku ada 13 orang adik beradik, so... memang ramailah cousin n nephew.... rasa kenduri kawin tu dipenuhi dengan keluarga kami saja.. sangat riuh dan bising... kami jarang-jarang berkumpul, once sudah berkumpul,segala cerita keluar. cerita dulu-dulu zaman purba kala pun keluar... aku kadang-kadang larikan diri dari makcik2 n pakcik2, coz apa?? memang aku selalu la dikutuk, cerita budak2 yg dibawa sampai besar... heheheh

keluarga kami memang besar, aktiviti kesukaan kami semua ialah berkaraoke n pergi tepi pantai bakar itik n ayam.... time kawin kak ayu... malar, semua bernyanyi.. memang sporting la makcik2 n pakcik aku.... mak aku jgn cakap.... dia lagi  sporting. eheheheheh aku?? sekadar jadi backup singer... (aku tak sporting sangat.. ;P)

cuti nie aku mau kumpul sebanyak kegembiraan....

sebab aku tak tau lagi... bila aku akan merasai kegembiraan nie lagi kan... so... cuti nieeee ready  la untuk bergembira...

BANZAI!!!!!

Saturday, October 6, 2012

Letakkan sedikit 'jiwa'

Salam..

pernah tak korang berusaha bersungguh-sungguh tapi hasilnya masih tak memuaskan?? cuba check balik.. adakah usaha korang tu terpaksa or ter'rela'?

kalau terpaksa memang apa yang kita usahkan tak menjadi... kalau jadi pun tak memuaskan.. sebab itu.. kita mesti rela.

tapi macam mana mau buat tak rela jadi rela?

jawapannya senang jer...

LETAKKAN SEDIKIT JIWA..

seperti kita masak, letakkan sedikit rasa kasih sayang agar masakan yang dimasak sedap sehingga menjilat jari.. hehehe

walaupuan kadang-kadang kita terpaksa, carilah jalan untuk tidak jadi terpaksa, seperti fikir kebaikan sesuatu itu.. kemudian letakkan sedikit 'jiwa' kerana apabila kita ada jiwa... semangat dan perasaan untuk terus berusaha akan terus ada..

jiwa penting dalam apa-apa sahaja yang kita buat, kerana kita manusia.. manusia ada hati..

contohnya.. kalau tak suka subjek membaca.. letakkan jiwa ketika membaca.. fikir kebaikannya kita belajar.. fikir apa gunanya kita belajar.. dan fikir apa matlamat kita.. insyaALLAH.. kita akan suka perlahan-lahan..

JIWA ITU PENTING...

KERANA KITA MANUSIA..

BUKAN ROBOT..

dalam berkenalan dengan seseorang.. letakkan jiwa.. bukan sekadar keperluan dan kemestian..

apa-apa yang kita buat dengan sepenuh jiwa raga.. insyaALLAH.. akan berhasil dengan baik..

sama macam tanam pokok bunga.. kalau kita tanam jak, tapi tak jaga.. tak beri kasih sayang pokok bunga tu takkan tumbuh dengan cantik, kalau tumbuh pun bunga tak mekar..

so..

letakkan jiwa dalam setiap apa yang kita buat agar kehidupan lebih bermakna dan kita akan hidup bahagia.. insyaALLAH..

Thursday, October 4, 2012

zaman kegemilangan...

salam..

heyy readersss hellllooooo

time-time exam nie aku mencurik masa sedikit untuk cerita zaman kegemilangan ku.. haha tiba-tiba maua cerita niee.. yalah time di U niee tak ada sudah zaman kegemilangan ku.. coz what? malas mau p join mana-mana aktiviti.. malas mau ikut MPP malas la semua.. heeheh

time aku sekolah  menengah dulu aku ketua pengawas.. yeahh i'm the most popular.. hahaa popular la sangat.. (kan ketua pengawas semua orang bencill huaaaa)

serius time aku jadi ketua pengawas banyak kenangan manis.. hehehe setiap kali rehat aku pergi meronda satu sekolah.. time meronda.. semua org tgk.. wahhhh tgk dengan menyampah =_='' sangat menyampah dengan KETUA PENGAWAS. time perhimpunan, aku akan bertanggungjawb memastikan semuanya berjalan dgn lancar... tiada org bermain... tak ada org wat bising.. wargh!! aku sangat rindu masa-masa itu.. hehehe

time jadi ketua pengawas, semua cikgu-cikgu akan care sal aku.. ada yang care soal pelajaran, cinta, dan jugak disiplin.. hahaha memang ko la mcm First lady.... aku pecah rekod dlam sekolah time aku jadi ketua pengawas di tingkatan 2...

gilak wehh hahaha semua org ragu dgn kebolehan ku.. but at the end.. aku blh wat walaupun banyak halangan.. dugaan dan halangan...

tingkatan 3 aku lantik kembali jadi ketua pengawas.. menjadikan aku hot isu la kembali.. dua tahun berturut-turut jadi KP.. tekanan memang tekanan.. tmbah lagi dengna PMR hurm.. sngt stress.. time nie aku perasan something change dalam hidup ku.. (my dark side) nantilah apabila aku dah ready mau cerita aku cerita..

dan time form 5 pun aku jadi ketua pengawas.. form 4 aku tak jadi.. coz aku ada maslah dalam kelas.. since aku mau ambik kelas sastera tapi pengetua mau aku ambik sains tulen.. time tu memang huru hara la... heheh

aku cerita nie bukan mau menunjuk2 just untuk mengingatkan kembali.. apa ygn manis tentang kehidupan dulu.. pada yang tak suka.. hehe boleh la keluar dari blog aku.. nanti aku cerita sal nie lagi ek.. aku stdy luk.. byee


Wednesday, October 3, 2012

2 minggu lagi..

Salam..

2 minggu lagi.......

APA YG 2 MINGGU LAGI???

NAK KAWIN???? EHH TAK LA...

NAK BERTUNANG?? EEEHH TAK LAAAA

NAK BERCINTA??? EEEEHHH TIDAKKKK

JADI???

2 MINGGU LAGI BALIK TAWAUUUUU YEAHHHHHH

perlukah guna upper case?? isshhh saja jak hendak menghangatkan blog yang semakin hari semakin suram niee

hari isnin ari tuee ada dah lepas paper ENT300 ada 4 lagi.. LAW390 ahad nie.. mood law belum ada lagik.. hoho tapi aku takkan mengalah.. semangat hilang akan ku carik.. semangat lari.. akan ku kejar!! apa guna mau malas-malas kan.. aku disini untuk belajar bukan mau  malas-malas kan.. hehehehhe

so... bersemangatlahhhh ^_^

sesuatu harus berubah.... aku tak boleh hidup begini terussssssssssssssssssssssssssssssssss ARGHHHHHH

Friday, September 28, 2012

Ha?! CINTA KAMPUS??

Salam...

tajuk hari nie pasal CINTA KAMPUS!! what?!!!! cinta kampussss????? serius time sekolah dulu cikgu aku selalu cakap

"jangan la kamu bercinta di sekolah nieee nanti di U lagi banyak lelaki ensem-ensem yang kamu jumpa.."

masih teringat-ingat aku kata-kata cikgu.. (entahlah nasihat ke apa..) sekarang.. hampir 2 tahun aku menjejakkan kaki ke MENARA GADING nieeeeeee aku tak tau di mana betulnya cakap cikgu aku...

CINTA KAMPUS???

macam satu yang mustahil.. mustahil.. mustahil...apa?? MUSTAHIL!!!! warghhhh warghhh warghhhh

=_='' mana ada cinta-cinta kampus nieeee

aku tengok student lain memang la ada yang bercinta.. library pun tempat mau dating.. kadang-kadang aku buat muka bodoh jak.. kadang-kadang (aku jelesss!!!) =_=''.

aku tak salahkan cikgu aku sebab bagi harapan yang indah.. aku tak salahkan TV sebab bagi tgk indahnyaaaaa CINTA KAMPUS.. coz semua tuee adalah yang mustahil bagi orang lain dan mustahil bagi aku..

kenapa mustahil? coz aku tak open bab-bab cinta nie.. cukup la sekali.. aku tak mau ungkaplah cakap pasal cinta-cinta nieeee

kembali kepada niat utama aku menjejakkan kaki ke sini... AKU MAU BERJAYA!! AKU MAU BELAJAR... tapi hati sebagai seorang remaja.. selalu mendesak untuk mencari pasangan.. since aku nie mukak tegas.. mukak sombong.. susah mau orang dekat.. macam satu kelebihan la jugak.. (kelebihan?? kekurangan pun boleh jgk)

adik-adik.. belajar la bagus-bagus.. jangan jadi macam kakak niee (wah kakak gituee) cita-cita tak tau kemana, belajar di kampus entah course apa...

okay.. next week exam da... wish me luck!!

Wednesday, September 26, 2012

Bulan dipagar Bintang...

Salam..

bagaikan bulan dipagar bintang.. pembentangan business plan berjalan dengan lancar.. syukur alhamdulillah!!! sebab untuk buat tu semua.. aku rasa macam mau pengsan ditambah dengan sakit-sakit nie segala.... 

board of manager.. ^_^

try2 edit.. haha hancur..

i'm the GENERAL MANAGER!!

ME N JJ

entahlah.. ahhahaha no komen

Lukachikito Areteen = Nurfatin

Tuesday, September 25, 2012

When boys were talking..

Salam..

apabila lelaki bercakap sesama mereka... aku akan.. BLUR......

aku baru perasan time di labry.. aku berkumpul dgn group member aku.. then, tengah asyik-asyik wat kerja.. dorang asyik la bercerita.. (owh ya.. dalam group tu.. aku jak pempuan.. yang len lelaki..) aku pun curik-curik dengar cerita dorang...

serius aku tak faham sepatah apa yang dorang cakap.. bukan dorang tu cakap bahasa asing ke.. bahasa planet jupiter ke... topik dorang.. cakap pasal software laptop.. cakap pasal member dorang.. cakap pasal hand phone.. aku terus blank..

hahahah lelaki tak faham pasal perempuan.. perempuan pun tak faham pasal lelaki... sebab itulah kita saling memerlukan... wah aku bercakap macam pakar!!

^_^

Sunday, September 23, 2012

Perangai bila sakit..

salam..

saat nie aku tengah mem'print' business plan yang akan dibentang esok.. dan pada masa yang sama.. aku sakit.. (demam + batuk + selesema + suara rock) mcm mana aku mau membentang esok nieee aduh..

bila aku sakit... serius aku akan ingat dengan arwah nenek dan atuk aku.. entah la.. terasa sunyi.. terasa sebak jak... aku sayang arwah nenek dan atuk aku sebelah mak aku.. dorang dulu tinggal di Indonesia.. so time cuti sekolah banyak dihabiskan di indonesia... bersama nenek dan atuk...

nenek dan atuk memang baik.. kalau aku balik kampung aku akan jadi budak baik.. serius budak baik. coz atuk dgn nenek akan solat berjemaah.. jadi aku pun ikut-ikut.... aku suka habiskan masa di bilik atuk n nenek.. apa aku buat di sana???

di bilik atuk dgn nenek ada banyak buku.. ada banyak kertas dan pen.. dan ada mesin taip (ala.. mesin taip yg bunyik mcm takk..takk..takk tu) atuk tak pernah marah kalau aku duduk di meja dan main dengan mesin taip tu.. aku akan tulis apa-apa sahaja.. melukis sampai aku rasa penat.. lepas tu tido atas katil.

bilik atuk dan nenek wangi... harum.... bau kayu... bau tilam nenek dgn atuk masih aku ingat sampai sekarang.. ada bau kasih sayang.. ada ketenangan.. aku akan nampak dinding bilik atuk dgn nenek.. ada banyk tulisan pakai kapur di dinding.. (coz atuk memang suka menulis.. tarikh lahir anak2 dia.. tarikh lahir cucu2 dia kat dinding.. pelik kan) 

aku rasa sangat tenang bila di samping atuk dan nenek.. bagi ku.. kalau ada atuk dan nenek tidak ada sesiapa akan ganggu aku.. nenek dan atuk... atuk seorang yang sangat protective... atuk seorang yang sentiasa berfikiran positif... tak kira apa pun.. atuk memang berani....

nenek pula... seorang yang penyayang... seorang yang amat ambik berat... sebelum tido.. nenek akan bilik di sembur ubat nyamuk.. tak mahu aku kena gigit nyamuk. (dang... airmata menitis.. i miss them..) nenek akan tanya sama ada aku lapar atau tidak... time aku sakit dulu.. nenek selalu masakkan aku bubur.. goreng ayam.. dan semua yang aku suka.. nenek memang yang terbaik... aku selalu sakit ulu hati.. setiap subuh, nenek akan urut perut aku... ( aku rindu saat ini) sekarang kalau aku sakit... tak ada dah nenek yg akan urut perut aku.. tak ada dah nenek yang akan syg aku... kalau di rumah aku memang suka pilih makanan... tapi kalau dengan nenek.. apa2 yang nenek masak pun aku suka........ semua aku sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa walaupun aku tak makan apa yang selalu mak aku masak di rumah..

aku akan habiskan masa di dapur duduk dengan atuk bercerita.. bermain teka teki.. dan dengar kisah-kisah yang banyak tauladan.. atuk dengan nenek aku bugis.. jadi aku nie faham sikit-sikit jak.. kadang-kadang atuk bercerita dalam bahasa bugis.. aku memang tak faham.. tapi aku tetap bersemangat untuk dengar......... dan cuba tangkap apa yang atuk cakap...

ada satu hari tu.. nenek suruh aku pergi ambik daun.. entah daun apa untuk masakan.. tapi nenek cakap bugis.. aku pergilah belakang rumah... then... ambik apa yang nenek suruh.. sampai saja d rumah nenek membebel ahahaha aku buat muka selamba saja.. sebab tak faham apa nenek cakap... rupa2nya.. aku salah ambik daun.. itu bukan daun yg nenek suruh.. tapi daun bunga raya.. hahahahahaha aku terasa betapa bodohnya aku..

itu semua kenangan..... nenek dan atuk dah tak ada.. atuk meninggal time aku tingkatan 2.. nenek pula time aku baru seminggu d uitm...

nie la perangai aku time sakit.. aku suka nangis.. suka ingat benda2 yang buat aku sedih....

T_T

Saturday, September 22, 2012

Segalanya bikin STRESS

Salam..

selamat petang... aku mencurik sedikit masa untuk menghapdate blog aku yg tak berapa mau comel nieeee...

segala-galanya buat aku stressssssssssssssssssssssssssssssssssssss... esok ada test statistik, lusa ada presentation.. bukan aku tak larat.. tapi sekarang nieeeee aku batuk + demam + sakit tekak... semalam aku emo-emo nangis bagai nak rak.. tiba-tiba rindu rumah... YA ALLAH... tension betul laaaaa

aku tau merengut tu tak baik.. tapi at least aku boleh kurangkan beban kat kepala aku nie dengan menulis pekara-pekara merapu... maaf kepada readers.. coz entry nie tak ada pengajaran.. tak ada tips.. tak ada apa2 yg boleh membawa kebaikan.. terpulang la bagaimana korang mau judge aku...

tiba-tiba aku teringat apa kawan aku cakap kemarin... "ko nie muka sombong, kalau orang tak kenal ko... susah orang mau dekat dengan ko kalau begini.. mcm mana mau carik bakal jodoh??" 

danggg!! bagai kepala kena hempap batu besar.. bagai hati dirobek2... 

ini bukan pertama kali aku kena cakap g tu.. aku TIDAK ada yg istimewa untuk disombongkan.. sorry kepada orang-orang yg pernah berselisih dengan aku.. then aku buat mukak SOMBONG.. serius aku tak sombong.. cuma macam tulah... raut wajah memang serius.. tapi percayalahhhhhhhh kalau dah kenal aku.. memang mulut tak pandai berhenti ketwa.. bercakap macam bullet train.. laju sampai ko sendiri tak faham.. segala loghat tawau aku keluar... kadang-kadang loghat bugis pun ada.. (ia ka ia)

pleaseeeeeeeee DUN JUDGE ME BY MY FACEEEE... wargh.. merayu nieeeeeeee tulung la bha.. aku tak sombonggggg aku tidak sombong....

hu.. =_='' tak tahu macam mana mau cakap.. aku mau ubah diri pun tak boleh.. mungkin aku akan belajar wat mimik muka yg tak sombong.. yg natural.. dan yg cumil. (muntah wekkk) 

tapi aku ada masalah nie... please take note yer lelaki..

APABILA AKU BERHADAPAN DENGAN LELAKI SELAIN DARIPADA KAWAN-KAWAN KELAS... DAN KELUARGA... AKU MEMANG TERUS KAKU... mukak keras mcm batu.. jgn kata mau senyum.. mau tgk mukak lelaki pun aku tak boleh.. (not that i'm shy) entahlah aku mungkin ada fobia dengan lelaki...

kalau berselisih dengan lelaki, aku seolah-oleh melihat mereka sebagai makhluk yg harus dijauhi... sebenarnya aku tak mau jugak wat g tu.. tapi... respon begitu akan terjadi secara tiba-tiba...

=_='''

Thursday, September 20, 2012

KULIAH DAH TAMAT..

SALAM..

hello...

kuliah dah tamat secara rasminya untuk semester 4 niee!! yahoooo.. APA?? YAHOOOO??? banyak la aku punya yahoo...  ahad nie ada test.. presentation isnin.. log report belum siap... byk lagi kerja ya.. jgn mau perasan sana.. hepi-hepi..

sem nie memang tekanan tahap cipan.. rasa macam mau hentak kepala di dinding pun ada.. tapi sabar.. sabar.. itukan dugaan belajar.. sabar sahajalah.. next week dah mula minggu belajar.. (ayat skema) jadi aku  mesti fokus.. 

tak tahulah mana silapnya.. terasa semuanya macam huru hara... adakah itu salah lecture coz bagi aku banyak kerja? or.. time management yg tak betul... mungkin sem nie aku banyak menangguh-nagguh... banyak bermain... (sedarlah.. dah tuak pun.. sem 4 dah... tahun akhir dah punnnnnnn) 


apa plan cuti nie? kalau sem lalu aku kerja.. sem nie mungkin tak, coz tempoh  masa tak lama.. and aku balik kampung mak aku di indonesia.. untuk pengetahuan kamu... aku nie half blood prince.. (wargh!! bedarah hidung..) tak la... half blood indonesian n half lagi malaysian..

sem nieee aku hanya mampu berdoa coz aku dah berusaha bersungguh2.. jadi... pasrah saja la... 

^_^

Di hujung rindu..

Hati dicengkam..
bagai ada yang menyiksakan..
seperti berjalan dalam gelap..
keraguan begitu hebat menggoncang jiwa..

Alunan muzik,
memenuhi ruang kamar,
bagaikan penjara...
hati ku kaku di sana..

dup..dap...
jantung berdetak...
bertanya bilakah semua ini berakhir..
bilakah akan terlerai rindu?

Hanya doa
Yang dapat ku pohon..
semoga rindu yang terlerai
dengan ikatan yang sah..

aku setia menanti..
aku setia disini...
aku setia menunggu..
setia selamanya..

Bagaikan kecil di taman..
tarikannya tidak hebat..
hanya berlindung dibawah bunga-bunga yg mekar..
terdiam tetap terus menanti..

aku berada di hujung rindu..

Tuesday, September 18, 2012

jangan terlalu yakin...

Salam... 

jangan terlalu yakin dengan apa yang kita buat... kerana keyakinan boleh membawa kepada kegagalan.. 

"jika kau fikirkan kau boleh... kau pasti boleh melakukkan.. jika kau ragu-ragu.. usaha mu tidak menentu"

ingat lagi lirik lagu d atas? aku lupa dah apa sambungan lagu tu.. tapi lagu tu bagus.. bagus untuk menambah keyakinan kita dalam sesuatu.. 

tapiiiiiiiii

tolong simpan sedikit rasa ragu... kerana ragu itu membantu kita untuk lebih berhati-hati...

aku ada test statistik minggu lalu... kerana aku yakin sangat dengan soalan tu.... aku main jawab jer.. tanpa semak untuk kali ke 2...

then, tadi petang.. result dah keluar... T_T kecewa!!! tak gagal.. lulus la.. tapi tidak mencapai target ku... markah terlalu rendah... aku semak balik mana yang aku buat salah.. last-last... soalan yang mewakili 12 markah tueeeee aku salah semua.. salah key in data jak!!! yg lain semua betul.. aku mcm mau pitam.. impak 12 markah tu besar sangattttt... aku down!!! perasaan rasa macam eeee bodohnya aku.. kenapalah aku tak semak jawapan aku...

aku selalu macam tu...... selalu yakin dengan apa yang aku buat sampai aku lupa untuk berjaga-jaga.. aku lupa untuk tinggalkan 1% rasa was-was.... dang!!

sekarang aku menyesal macam nak nangis... nak buat kerja lain pun aku tak mampu, sebab asyik terfikirkan hal tuee....

aku busy sangat.. yalah tak lama exam.. minggu nie last dah kuliah.. aku curi masa sikit untuk tulis entry nie.. harap2 berguna untuk kawan-kawan yg akan ambik exam.. 

OK.. WASALAM..

Monday, September 17, 2012

well... i'm sorry, this is me..

Salam...

hey...

mood aku tak berapa ok.. sejak exam makin hampir, dateline semakin dekat... presentation sana sini... aku rasa sangat huru hara.. tau ka.. huru hara..

aku rasa macam mau nangis jak.... hati sebak.. seriously what happen to me??? dengan hanya kerana wajah ku yang tegas, sifat ku yang kasar...

i'm sorry.. this is me.....


Sunday, September 16, 2012

aku macam tu ka?

Salam..

hey readers.. hello blog.. sejak kebelakangan nie.. aku dapat komen la pasal diri aku...

serius.. aku nie panas baran ka????

kata orang.. orang disekeliling kita tu cermin, dan mereka cakap aku panas baran, kuat marah.. sikit-sikit melenting.. hu... membuatkan orang lain takut nak rapat dengan aku.. macam mana nie???

aku tak tahu lah.. aku tak boleh ubah perangai ku terhadap lelaki.. secara automatik, aku akan bersikap dingin dengan lelaki, secara automatik jugak.. tanpa  ada alat kawalan jauh, aku akan buat muka kencang! buat muka macam nak telan orang... semua itu diluar dugaan ku.... aku tidak mampu untuk mengawal diri ini dari bersikap sedemikian...

hu... aku tak tahu apa nak buat.. aku rasa itu memang sifat aku.. respon untuk menyelamatkan diri dari lelaki.. serius aku jogging tadi.. lepas tu.. adalah budak-budak lelaki nie jogging sama.. then dorang kacau-kacau, tapi mukak aku memang tegang! sangat-sangat kencang macam sudah kena tampar setan! dangg terus dorang pecut nie nampak aku.. huuuuuuuuuuu

aku tak mau jugak orang larikan diri dari aku.. aku mau ada ramai kawan.. ramai kenalan.. hu.. tapi siapa tahan dengan perangai ku.. argh!!! lebih baik diam-diam saja.. peduli lah.. =_=''

Friday, September 14, 2012

kejap-kejap lupa??

Salam....

uhuuuu.... tolong..tolong...tolong aku.................................. sejak akhir-akhir nie aku selalu lupa.. bukan lupa macam selalu terlupa.. tapi nie.. ok.. kalau aku terfikir benda nie.. then, dua tiga saat kemudian aku lupa.. adoiii apa kes nie?? bukan sekali.. tapi banyak kali.....

aku mula perasan bila lecture aku tanya..
"fatin, kenapa tak datang kelas hari selasa?" aku macam blank?
"since when saya tak p kelas?" aku jawab.
"saya boleh terima kalau kamu cakap malas atau tak ada sebab daripada kamu pura-pura lupa.." suara lecture aku dah naik bengang mungkin dia rasa aku permainkan dia..
"ehhh saya betul-betul lupa la madam.... bila saya tak hadir?" aku pandang Kevin di sebelah ku, dia mengangguk menyokong lecture yang aku tidak hadir... aku kaku seketika, terasa jantung ku berdebar-debar.. sejak bila aku tak datang kelas nie? aku cuba memerah otak.. betul la.. tak ada pun aku tak datang kelas... 
"owhhh itu.. saya.. saya ada hal dirumah.." aku tipu!!!! seriusss aku tak ingat.. bila masa aku tak hadir kelas. hurm.. =_=''

lepas tu... aku ada meeting dengan rakan-rakan fakulti.. tapi aku tak pergi coz aku lupa...... aku boleh selamba lalu depan dorang yang habis meeting... dang!! what happen to me??

aku lupa yang aku dah makan tengah hari... aku ada cakap dgn kawan aku yang aku belum makan... tapi kawan aku cakap aku dah makan tadi dengan dorang...

aku ingat apa nak tulis dalam blog nie.. tiba-tiba bila buka blog jer.. aku lupa apa nak tulis... dan kenapa aku buka laptop..

time quiz statistik, aku lupa formula.. walauun formula tu sangat senang.. dan walaupun aku dah banyak kali buat soalan yang sama.... aku lupa.... 

aku lupa sepatutnya ada family day fakulti kami, kalau bukan dorang cakap pasal family day.. pasti aku buat tak kisah jak esok.. sebab aku lupa...

huuuuu~~~

Thursday, September 13, 2012

sesuatu yang telah hilang..

Salam..

wahhh semakin rancak aku update blog kan.. hahahah aku selalu 'lepak' di labry UiTM nie.. line wireless laju.. haha jadi manfaatkan dengan baik kan...

dalam masa setahun, banyak yang berubah dalam diri ku.. tidak tahu la, sama ada perubahan ini positif ataupun tidak.. tapi yang aku pasti, perubahan nie semuanya.. buat aku jadi tidak seperti dulu.. 

Aku dah tak baca novel... pelik kan. sedangkan baca novel nie lah kegemaran ku dari sekolah menengah lagi...dah berlambak novel2 yang aku dah baca... tiba-tiba, minat dan keinginan itu telah hilang..

aku dah tak tulis novel... pelik kan. sedangkan waktu dulu aku selalu ada banyak ilham buat novel. sekarang nie.. entah apa-apa jak yang aku fikir, walaupun aku berusaha untuk buat.. sahaja otak aku jadi blank dan tidak berfungsi.. aku paksa pun tak boleh.. ilham untuk buat novel dah diculik... =_=''

sesuatu yang aku rasa sangat berharga untuk aku dah hilang... aku rasa sayang sangat dengan novel... entahlah dimana kebolehan untuk menulis.. mungkin Allah sudah tarik kebolehan ku kan... aku sangat sedih.. sedih.. dan sedih.......

sangat-sangat bersedih... T_T


kesian JJ muka dia terpotong.. ahahahah wakakakakakka

jadikan iktibar..

hello readers...

hari nie aku hendak berkongsi sesuatu dengan korang..  dimana benda yang aku hendak kongsi nie.. turut dikongsi bersama didalam kelas tadi.

macam biasa, lecture aku selalu bagi kami article bahasa urang puteh... coz dia kata untuk membantu kami mempertingkatkan pemahaman.. 

keratan akbar tu pasal seorang lelaki yang kehilangan kakinya pada usia 20 tahun.. (sama age la ma aku sekarang nie) akibat daripada kemalangan jalan raya.. sel kaki lelaki tu mati dan terpaksa dipotong sebelum merebak keseluruh badan. waktu kakinya dipotong dia redha dengan ketentuan Allah... dia sangat bersemangat dan tabah.. dia tidak pernah berputus asa untuk mencari nafkah.. walaupun sedar yang dirinya sudah kekurangan.. tapi dia tetap berdiri teguh! mencari nafkah untuk keluarganya... (dia bukan dari keluarga yang senang). dalam sesi temu ramahnya, dia juga bergurau tentang keadannya... see?? betapa tabahnya dia..

bayangkan kita d tempatnya.... sepatutnya, kita bersyukur dengan apa yang kita ada... ada orang lain lagi yg tidak bernasib baik.. seteruk mana apa yg kita rasa tentang diri sendiri.. ada lagi org yang lebih teruk dari kita.. adalah lagi orang yang tidak bernasib baik...

so... fikir2 la..

Wednesday, September 12, 2012

Growing babies..

Hallo...

tak tahulah, sejak akhir-akhir nie asal aku buka pisbuk jak.. aku jumpa artikel yang menyakitkan hati... sakit hati oi.. sakit hati.. kenapa aku sakit hati? sebab adalah insan-insan yg bijaksana selalu 'menghina' SABAH..

Apa kena dengan orang-orang nie? please la.. perlukah macam begitu? those people like growing babies.. yang tidak tahu macam mana hendak bezakan baik dan buruk.. yang tidak tahu macam mana hendak menilai, macam mana hendak bersuara..

aku belajar politik.. dan aku tak mahu mempolitik'kan blog ku.. cukup adalam kelas aku berbicara tentang politik..... dang!!

growing babies!!!


*tak ada kaitan dgn entry.. tapi blog aku suka hati aku la.. dang!!

Tuesday, September 4, 2012

tak sampai sebulan lagi...

Salam semua...

tak lama lagi exam, tak sampai sebelum..

"DANG!!! final exam makin dekattttttt, dateline semakin mengejarrrrr, test n quiz mengganas... rasa otak mcm ribut taufan.. perlukan sedikit ruang untuk bernafas.. eye bag semakin membesar... BERUSAHALAH FATIN!!"- status fb.. hahaha perlukah aku promote??

hurm... memang sangat tension la.. semua pun mau kena buat.. bukan mengeluh, cuma nak share dengan korang jak.. heeeee


tak sampai sebulan, business plan mau hantar, waluapun aku sendiri tak tau apa logiknya dan releven nya mau ambik subjek tu...


ada satu subjek tu.. mau buat interview dgn sebuah organization nie, samapi sekarang belum ada feedback.. rasa macam mau marah jak dengan organization tu.. dah hantar email, dah call masih lagi belum ada apa2. .eeeeee tak suka!!! mau buat proposal lagi nieeeee.. bikin lambat kerja ku jak!!


sekarang memang struggle la.. entahla.. tak pernah jugak macam begini dulu.. sekarang itba-tiba busy sangat-sangat.. kadang-kadang mau bernafas pun susah.. APALAH AKU NIE.. TAK BAIK MENGELUH KANNNNNN.. 


saja untuk lepaskan tension....


apa-apa pun, kepada sesiapa yang nak exam.. good luck! chayoooooooooooooooooooooo


-the end-




Sunday, September 2, 2012

ada sesuatu... yang tidak kena..

Salam.. hey readers..

berhabuk sudah blog aku kan... lama tak update apa2 yang informatif dan berguna... minta maaf ya.. kalau korang rasa blog aku nie 'SAMPAH' maaf banyak-banyak sebab telah menyiksa minda dan otak anda untuk mencernakan ayat2 dalam blog aku niee

apabila seseorang bersikap tidak baik, dan tidak sopan terhadap diri kita nieee.. maksudnya.. ada sesuatu yang tidak kena.. tidak tahulah sama ada 'something wrong' dengan dia.. ataupun dengan kita sendiri sendiri..

apabila ada seseorang yang rapat dengan kita... tiba-tiba dia hilang.. atau menjauhkan diri... mesti ada sesuatu yang tidak kena.. entahlah, dari diri kita atau dari dia...

apabila ada seseorang yang kita sayang atau cintai meninggalkan kita.. pasti ada sesuatu yang tidak kena.. dari dia.. ataupun diri kita sendiri..

apa yang aku mau cakap disini.... pasti ada sesuatu yang tidak kena, apabila sesuatu pekara berlaku dalam hidup kita... apa-apa pun.. yakinlah... Allah telah sediakan sesuatu yag lebih baik untuk kita..

apabila ada sesuatu yang tidak kena, Allah jauhkan dari kita... sebab? hanya Allah yang tahu, sebagai hambaNYA kita mestilah yakin dengan ketentuan ILAHI.. kan...

entahlah.. korang semua faham ke tidak apa yang aku mau cakap nie.. apa-apa pun.. k... bye

-the end-

Wednesday, August 29, 2012

RAYA 2012

SALAM..

selamat hari raya aidil fitri.. ehhh masih belum terlambat kan aku wish raya.. heheheh macam sudah berabad aku tak update nie blog.. busy... sebelum cuti raya hari tu, aku sibuk dengan kelas, dengan assignment, quiz, dan test.. sudah sampai tawau, aku buzy pulak dengan rumah.. heheeheheh macam mana raya kamu semua? best dapat berkumpul bersama keluarga? best dapat berkumpul dengan rakan-rakan? bagus la.. ^_^

raya aku biasa jak.. hurm.. tak ada yg menarik.. ^_^

byeeee aku busy sebab tak lama lagi exam.. wish me luck.. byeeeeeeee

Friday, August 17, 2012

010707


KASIH SAMPAI DI SINI (010707)

28 ramadan, 17 ogos 2012… hati ku kacau, tidak keruan seperti pantai yang dihempas ombak yang mengganas. Aku memandang cermin, memandang wajah ku, sepasang mata itu berkaca-kaca. Aku ingin menjerit.. aku ingin meraung… tetapi semua itu hanya dalam hati, kerana kau tidak mampu meluahkan apa yang terbuku. Aku memandang ke sisi almari, sebuah gitar berwarna merah terletak baik disana. Perlahan-lahan aku menyentuhnya, saat itu, airmata yang dari tadi ditahan, kini menitis, ku ketap bibir ku, tidak tertahan rasanya..
26 jun 2007… hari ini hujan, aku, emak, dan bapa dalam perjalan ke lapangan terbang untuk menghantar ku. Cuaca diluar sejuk, baju lengan panjang berwarna merah itu pun tidak mampu untuk menghangatkan ku. Entah mengapa, jantung ku berdebar kencang.. bagaikan ada sesuatu yang akan berlaku. Sesampainya di lapangan terbang.. aku mengangkat bagasi ku. Berat! Entah apa sahaja yang aku masukkan kedalam bagasi ini, pemergian ku tidak lama.. hanya perkemahan 5 hari 6 malam di Pulau Pinang. Saat aku melangkah ke dalam lapangan terbang, aku terpandang dia.. dia berbaju kemeja hijau. Dia bersama keluarganya.. aku mendekati mereka. “banyak barang..” dia menegur ku, aku tersenyum, malu pun ada.. apa tidaknya.. bagasi ku seperti hendak pergi bertahun-tahun.. sebelum kami masuk ke balai berlepas.. aku dan dia berjalan beriringan.. seketika kemudian, namanya di panggil oleh mamanya.. serentak saat itu, kami dua menoleh.. menyedari keadaan itu, segera aku berpaling dan meneruskan perjalanan.. entah la mengapa hari itu, aku agak rapat dengannya.. sedangkan sebelum ini, aku jarang bertegur dengan dia.. penerbangan bermula dari Tawau ke Kota Kinabalu.. selepas itu ke KLIA.. setelah itu terus ke lapangan terbang Pulau Pinang.. perjalanan yang memenatkan.. tetapi seronok, kerana aku selalu duduk bersebalahan dengan dia.. tidak pernah aku merasai perasaan ini. Aku rasa tenang di sampingnya..
30 jun 2007.. tepat 12 tengah malam, aku yang ada di dalam kemah terdengar siulan isyarat “Q..Q…” dari dia dan seorang lagi rakan dari Sabah.. aku pun keluar dari kemah, mendekati mereka.. sepontan mereka menyanyikan aku lagu “selamat hari jadi..” aku tersenyum bahagia. Dibawah sinaran bulan, aku dapat melihat wajahnya.. pandangannya.. degupan jantung ku semakin laju.. Ya Allah, apakah perasaan ini? Sebelum masuk ke kemah, sempat kami bermain pijak-pijak kasut.. tetapi aku terjatuh. Dia membantu ku untuk bangun. Masuk sahaja ke kemah, aku menerima pesanan ringkas.. “monyong are u ok?” aku membalasnya.. “ ok.. siapa nie?” tetapi pesanan ringkas itu tidak berbalas.. aku biarkan sepi dan tertidur….pagi-pagi lagi, rombongan pelajar dari Sabah sudah meninggalkan perkemahan tanpa sempat menghadiri sesi penutupan. Sewaktu kami menuju ke bas yang akan menghantar kami ke lapangan terbang, dia mendekati ku, mengambil beg jinjit ku, dan memberikan aku beg bagasinya dan terus berlalu.. aku terkedu. Aku kepayahan mengangkat 2 bagasi, sedangkan dia selamba sahaja menuju ke bas. Apabila naik di bas.. aku menjelingnya, tidak tahu apa motif dia berbuat sebegitu. Kami duduk agak berjauhan, tetapi entah mengapa.. lancar sahaja aku menyuruh dia duduk sebaris dengan ku. Segara aku ketap bibir.. tidak faham dengan tindakan ku. Sepanjang perjalan pulang ke Tawau.. aku mentafsir perasaan ku terhadap dia. Aku lebih banyak berdiam.. memerhatikan dia… pandangan matanya yang redup..  satu perasaan menyelinap di dalam hati ku.. perasaan hangat.. bahagia..

1 julai 2007… pagi-pagi lagi aku sudah menerima satu pesanan ringkas. Nombor telefon dari orang yang sama. Kali ini, pesanan ringkas itu ku biarkan sepi…. Lebih kurang pukul 2 petang, aku membalasnya.. owh.. pesanan ringkas itu datang dari dia. Aku tersenyum sendiri.. kami ber’sms’ sehingga larut malam.. bahagianya perasaan ku! Malam itu juga aku dan dia mengikat satu perhubungan yang aku sendiri tidak sangka akan memberi kesan pada hidup ku..
Pertemuan yang membahagiakan… aku dan dia mengharungi banyak dugaan… pergaduhan.. perselisihan faham.. terjadi… perkara biasa dalam perhubungan… tetapi tetap ku pertahankan sehingga hujung tahun 2011…
Aku dan dia terpisah… kerana berada di Universiti yang berbeza.. dia jauh di sana….. kepercayaan kian rapuh, dengan pelbagai perkara yang menyakitkan hati.. tapi aku bahagia bersamanya.. sesuatu yang aku harap dia faham.. bahawa aku sudah menyimpan hati ini untuk dia..
Tapi dia makin jauh… pesanan ringkas tidak berbalas… telefon tidak disambut.. benarkah.. perasaannya berubah.. benarkah kasih kami akan sampai disini?
Akhirnya…
Hubungan yang ku pertahankan musnah….. kecewa… hanya Allah yang tahu, pedih..perit… semua ku terima.. andai ini salah ku, maafkan aku.. tetapi kini, dia bahagia.. bahagia bersama insan lain. Sedangkan aku? Masih berduka.. cerita ini bukan untuk meminta simpati.. cukup aku luahkan untuk memberitahu.. betapa aku tidak berdaya… aku yakin, Allah berikan aku yang terbaik. Walaupun aku harus merangkak untuk terus maju.. kerana harapan ibu bapa ku…

Seseorang yang berada di hati ku… inilah warkah ku… semoga aku akan lebih kuat hadapi masa ini…
Andainya semua boleh diubah dengan kata maaf.. maka akulah insan yang paling bahagia… melupakan semua kesalahan mu, seperti semuanya baik-baik sahaja..
Andainya ingatan ini boleh dihapus.. maka akulah insan yang paling bahagia.. kerana tidak perlu ingat pada janji dan dusta mu..
Andainya nyawa ini tidak berharga.. maka akulah insan yang paling bahagia.. kerana aku akan pergi dari muka bumi ini tanpa penyesalan…
Walaupun seperit mana langkah ku, akan ku harungi… kerana rasa sayang ku pada mu….walaupun hati ku membenci apa yang kau lakukan pada ku.. tapi jiwa ku mencintai mu.. sakit yang kau berikan pada ku tidak bermakna apa-apa jika dibandingkan dengan kasih sayang dan cinta ku untuk mu.. melihat kau jauh buat hati ku pedih.. melihat kau jauh.. membuatkan aku sebak.. betapa aku mencintai mu.. izinkan aku membawa mati kenangan ini.. izinkan aku membawa mati cinta ini… cinta ku bukan mainan.. bukan kata murah yang senang aku tuturkan..
Ya Allah.. jagalah dia.. kerana aku tidak mampu untuk berada di sisinya..
Ya Allah.. berikan dia yang terbaik kerana aku tidak mampu untuk jadi yang terbaik untuk dia..
Ya Allah.. lindungi dia.. kerana aku tidak mampu untuk melindugi dia..

Selamanya… buat selamanya… buat selamanya…….

-Hati ini milik mu-

Saturday, August 11, 2012

NEED YOU NOW..

Salam...

Picture perfect memories scattered all around the floor
Reachin' for the phone 'cause I can't fight it anymore
And I wonder if I ever cross your mind
For me it happens all the time

It's a quarter after one, I'm all alone and I need you now
Said I wouldn't call but I lost all control and I need you now
And I don't know how I can do without
I just need you now

Another shot of whiskey can't stop looking at the door
Wishing you'd come sweeping in the way you did before
And I wonder if I ever cross your mind
For me it happens all the time 

It's a quarter after one, I'm a little drunk and I need you now
Said I wouldn't call but I lost all control and I need you now
And I don't know how I can do without
I just need you now

woah woaaah.

Guess I'd rather hurt than feel nothin' at all

It's a quarter after one I'm all alone and I need you now

And I said I wouldn't call but I lost all control and I need you now

And I don't know how I can do without 

I just need you now

I just need you now (wait)

Ooo, baby, I need you now

apa kaitan dgn aku dgn lagu nie?? hu............ biarlah 
hati ku jak faham..


Apa dalam fikiran ku??

Salam ramadan semua..

tak lama lagi balik TAWAU.. yeeaaahhh tak sabar mau raya. heheh hurm apa dalam fikiran ku? sekarang memang berserabut sangat-sangat.. tak tau lah.. hidup berantakan sahaja.. yalah assignment memang banyak tahap gaban.. presentation lain cerita..... sekarang nie.. mood cuti sudah menggila memang semangat mau buat kerja sudah jatuh ke tahap negatif!! TOLONG!!!

Maaflah kalau tak ada manfaat dalam entry kali ini.. just nak share dan tulis-tulis dalam blog nie.. tak tau lah nak meluah dengan siapa.. hurm.. aku tak ada ilham mau buat novellllllll buat aku tresss sangat-sangat stresss. tak tau lah kenapa tak ada ilham mau buat novel terasa macam orang bodoh yang tak guna pun ada jugak!!

aku tak tahulah kenapa hidup ku semakin berantakan...aku rasa aku hilang dah.. yang tengah menaip entry nie bukan orang yang sama lagi.. (hohohoho ketawa macam hantu) hurmmmmmmmmmm






haaaa kes boringggg JAJA n AreTEEN heheheh

at the end.. apa la kunun nie entry????

Thursday, August 2, 2012

Istiadat Hari Kecemerlangan Akademik UiTM Sabah..

Salam... dan salam Ramadan..

Tanggal 31 julaI 2012 hari tu.. ada istiadat hari kecemerlangan akademik yang dianjurkan oleh UiTM Sabah.. hurm.. dapat la anugerah bagi pelajar yang cemerlang.. (ahah cemerlang la sangat..) malas nak cerita.. tgk la pic yerr.. byeeee
















Tuesday, July 31, 2012

AKU yang tak cukup bagus....

Assalamualaikum... dan salam ramadan ya rakan-rakan...

aku tak cukup bagus untuk jadi seorang anak yang berjasa dan berbakti pada ibu bapa ku... aku tak cukup bagus untuk jadi seorang adik kepada kakak ku.. dan tak cukup bagus untuk jadi seorang kakak untuk adik ku... aku tak cukup bagus untuk jadi seorang muslimah sejati.. aku juga tak cukup bagus untuk jadi hamba Allah yang taat.. aku tak cukup bagus untuk jadi seorang sahabat yang baik.. malah aku juga tak cukup bagus untuk jadi seorang pelajar universiti...

aku rasa aku memang tak cukup bagus.. aku  memang tak cukp bagussss aku memang tak cukup bagus.... aku rasakan, aku dah banyak buang masa.. dah banyak bazirkan masa untuk sesuatu yang tak penting.. aku tak cukup bagus!!! tak cukup bagus untuk jadi seorang manusia! argh!!!

apa yang patut aku buat???????????

aku akan berusha lebih..... aku akan berusaha sebaik mungkin.. aku tak cukup bagus.. tak cukup bagusssss tak cukup bagussssssss.. rasa nak nangis jak.. Ya Allah... hamba Mu ini merasakan yang diri ku tak cukp bagus.. tak cukup bagus untuk semua ini......

FATIN kau boleh buat.. usaha, doa dan tawakal... serahkan semuanya pada Allah... dan mintalah semoga jalan ku dipermudahkan.....

Aku tak cukup bagus untuk jadi seorang anak yang baik, kerana aku masih membiarkan ibu bapa ku bersusah payah untuk ku.. aku tak cukup bagus untuk jadi seorang anak yang baik kerana aku biarkan ibu bapa ku bersedih kerana ku.. aku tak cukup bagus kerana aku jarang mendoakan ibu bapa ku...

aku tak cukp bagus untuk jadi seorang adik yang baik untuk kakak ku.. kerana aku masih melawan kata, masih bergaduh.. dan jarang berdoa untuk kakak ku.. aku masih tak cukup bagus untuk jadi adik yang baik...

aku tak cukp bagus untuk jadi kakak kepada adik ku, kerana aku belum mampu menjadi contoh yang baik untuk adik ku agar adik ku boleh mengikut lagkah ku.. aku tak cukup bagus untuk jadi kakak, kerana masih rasa cemburu pada adik ku yang berusia 16 tahun...

aku tak cukup bagus untuk jadi seorang muslimah sejati... kerana aku masih belum menghayati agama ku sebaiknya.. aku masih tinggal-tinggal solat.. masih tak cukup bagus...

aku tak cukup bagus...untuk jadi hamba Allah yang taat.. kerana ada masanya aku lupakanNYA.. ada masanya aku leka.. ada masanya aku berpaling darinya...

aku tak cukup bagus untuk jadi seorang sahabat yang baik... kerana aku masih dapat membantu rakan-rakan ku.... aku masih tidak ikhlas dalam perbuatan ku kadang kala..

aku tak cukp bagus untuk menjadi seorang pelajar universiti.. kerana aku kadang kala lupa untuk belajar bersungguh-sungguh. leka... kadang kala lupa apa tujuan ku ke Universiti..

Ya Allah.. aku mohon agar KAU tetap kan hati ku agar tidak terpesong dari landasan MU... permudahkan segala urusan ku...

ku serahkan hidup dan mati ku pada MU....

Saturday, July 28, 2012

49 days..

Salam Ramadan kawan-kawan...

apa kabar? aku harap korang semua sehat.. dan bahagia selalu disamping insan-insan tersayang... '49 days' drama korea.. korang dah tengok? aku baru jak habis semalam.. start pukul 10malam semalam sampai pukul pagi tadi.. mata memang macam panda... ahaha bengkak..sekarang nie aku mengantuk tahap gaban... ^_^

apa yang aku mahu cakap tentang drama nie... ialah.. aku benci drama nie sebab buat aku nangis... tak adil apabila kita mengetahui orang yang kita sayang sebenarnya tak sayang kita.. dan orang yang kita rasa tak sayang kita.. sebenarnya.. dialah cinta sejati...

diberi 49 hari untuk hidup...... lepas tu akan mati.... aku akan puas hati hanya dengan 49 hari.. asalkan aku tahu.. siapa yang sebenarnya sayang dan cintakan aku sepenuh hati.....  lepas nie kalau mati sekali pun.. aku mampu tersenyum...

lepas habis tengok cerita nie.. aku nangis... nangis sepenuh hati.. jiwa ku sebak... jiwa ku sakit.. terasa tersekat di tekak.. airmata merembes keluar dengan penuh kepiluan...

cintailah seseorang seikhlasnya... sayangi lah seseorang dengan sepenuh hati... jangan lukai hati orang yang sudah menyayangi.. sudah mencintai.. kerana sekali perasaan itu terluka.. selamanya.... akan terluka...

T_T